Ainu - faktatext

Ainu är ett icke japanskt folk som härstammar ifrån Ryssland men emigrerade till Japan under 1200-talet. De är nu bosatta på ön Hokkaido i Japan. Under 1400-talet så pågick den japanska koloniseringen utav Hokkaido och strider gjorde att Ainu-folket gav upp sin makt till japanerna under 1800-talet.Det finns fortfarande kvar mindre grupper av Ainu i Ryssland, på Sachalin, Kamtjatka och Kurilerna. Däremot talar de dock inte längre språket Ainu.

Idag finns det ca 24 000 personer som är bosatta på ön Hokkaido och utav de 24 000 är det ingen som är s.k "ren" Ainu, då man pratar om genetik. Ainu-folket har ett eget språk (Ainu) och idag finns det ca 15 stycken enbart som kan tala det språket. Det är också väldigt få som praktiserar religionen.

Religionen i allmänhet kretsar oerhört mycket runt omkring besjälade naturkrafter och onda själar.
Det finns viktiga religiösa ritualer inom Ainu, och någonting utav de viktigaste är att offra björnar. I filmen lite längre ner kan ni läsa/se mer om denna ritual.

Yrket som många i Ainu-folket utövar är inom fiskerinäringen, men också så har man försökt bevara Ainu-kulturen i ett fåtal byar som lever på turister.

Någonting som man ser i flera bilder är att männen har ett långt skägg, detta beror på att de slutar raka sig vid en viss ålder och därför är det traditionellt stora skägg och kvinnorna tatuerar mustaschliknande tatueringar runt munnen  och även ibland på underarmarna. Mun-tatueringarna börjar vid en tidig ålder men ursprungligen så börjar tatueringen med en prick på överläppen. Med tiden bygger man på tatueringen.

Däremot förbjöds tatueringarna runt munnarna på kvinnorna och björn-offringen när japanerna började styra över Ainu-folket.

Ainu betyder människa på språket Ainu, för de definierade sig själv som de enda människorna.


1 kommentar: