Inspirationstext

Vi fick Ainu tilldelades till oss, och vi har valt ut specifika saker vi drogs till i deras design och val och plagg. Och vi hoppas att det vi valde ut, det som fastnade i våra ögon, fastnar hos er andra också.
Vi inspirerades av de tygtrycken de har, som har en egen liten historia och det vi valde betyder att man blir beskyddade av onda själar.



Tecknet kallas för Attus och betyder med en direkt översättning - För att skrämma bort de onda själarna.

Vi har också valt att brodera i nederkanterna på våra plagg och på bandanan. I texterna och bilderna vi har sett och läst om har Ainu-folket så har broderi haft en stor betydelse för dem. De hade också broderi i nederkanterna på deras kimonos. (Så som i nederkanten på ärmarna, eller i fållen på kimonon samt på slaget)
Vi har valt att "modernisera" våran kollektion något. Så istället för en kimono ville vi ha en jacka, men behöll mönstret samt broderierna. Också så har deras kimonos ingen knäppning så istället så fäster man framstyckena omlott med med obi.
Man ser alltså inte vad som bärs under plaggen, men vi ville visa vad som vi kan tänka oss finns under jackan. Så vi designade en topp med samma tryck som"smälter" ihop med trycket på jackan för att skapa en illusion att det är samma klädesplagg.
Kjolen valde vi att sy på grund av att kimonon är ursprungligen längre men då vi ville "modernisera" plaggen så är skapade vi en kjol som ändå täcker en del ner då kimonon som sagt är längre egentligen.
Trycket på kjolen är detsamma som på jackan och toppen, med lite få detaljer ändrade men står för samma mening.



Vårat broderi står för inget mindre än "Det vi broderar".


Vi skapade också ett halsband som kallas för Shitoki. Det finns en medaljong i mitten av halsbandet, den representerar den vita havs-örnen som Ainu-folket jagar.
Halsbandet har ett stort värde som går från generation till generation. Värdet i halsbandet sitter i antalet pärlor som den har, desto fler, desto mer är den värd.
Smycket har sitt stora värde inte bara i antalet pärlor, utan halsbandet är en viktig del i olika ritualer samt ceremonier då i dess tro att den som bär smycket skyddas av onda andar.
Bilden till vänster är vår skapelse och bilden till höger är orginalet av halsbandet Shitoki. 


2 kommentarer:

  1. Kul inspirationskälla, onda andar, fint grafiskt mönster, bra jobbat!

    SvaraRadera
  2. Vilken fin och informativ blogg ni har!

    SvaraRadera